Onko ope oikeassa?

Tunsin piston sydämessäni, kun Jussi70 oli jääväämässä opettajat kuntavaaleissa (AL14.3.17).
Jussi ei halua, että opettaja manipuloi minkäänlaista puoluekantaa lapsille. En minäkään!

Olen nyt viidettä kertaa ehdolla kuntavaaleissa. Takana on neljä kautta kunnan- ja kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Parikymmenen vuoden opettajauran aikana en ole kertaakaan tuntenut akitoivani alkiolaisia aatteitani Tulevaisuuden Toivoihin. Päinvastoin: valtuutetulla saattaa olla herkemmät korvat ajankohtaisiin asioihin, paikallistuntemusta ja avarampi tapa jäsentää ilmiöitä.

Olin erityisen mielissäni, kun kouluihin perustettiin oppilaskunnat. Nyt uuden opetusssuunnitelman myötä alkoi alakoulussa vielä yhteiskuntaoppikin. Olen itse sekä oppilaskuntaa ohjaava että yhteiskuntaoppia opettava ope. Suuri onnistumisen hetki on ollut mm. silloin, kun oppilaskunnan huomaama epäkohta koulun arjesta on kirjattu, sen helpottamiseksi on keksitty idea, tehty siitä aloite ja saatu toteutettua käytännön parannus saman lukuvuoden aikana. Luulen näiden myönteisten kokemusten kannustavan tätä ikäluokkaa aikuisena osallistumaan yhteisten asioiden hoitamiseen.

Koulun ja pappilan seinät on lasia. Opettajat ovat työnsä puolesta oppineet puolueettomaan asiain esittelyyn ja moraali on korkealla. Sen sijaan oppilailla on kotoa tuomisinaan hyvin vahvat mielipiteet asiasta, kuin asiasta. Niiden avaamia keskusteluita on mielenkiintoista seurata!

Pallon heittäisin opetushallitukselle, mikä on luopunut opetusmateriaalien tarkastamisesta. Olisiko syytä palata vanhaan käytäntöön, missä opetushallitus hyväksyy myynnissä olevan materiaalin?

Kommentointi on suljettu.